'Thumbnail', 'size' => 'single-thumbnail', 'link_to_post' => false, 'image_class' => 'featured', 'attachment' => false ) ); ?>

LA CRÒNICA – Actuació de Barraques

L’Octubre és un mes especial, però si alguna cosa ho és encara més és la Festa Major de Banyoles. Aquest any s’ha celebrat del 18 al 22 d’octubre. Els Esperxats tenim dos moments molt importants durant aquesta celebració. D’una banda, la nostra estimada Diada de Barraques que vam realitzar el passat diumenge 21 i que després explicarem. D’altra banda, des de l’any passat prenem part de la cercavila d’entitats que va tenir lloc el passat dissabte. Al llarg de la cercavila anem fent diferents construccions o activitats. No farem cap crònica (s’ha de dir que segurament tindríem més material que per fer la crònica de l’actuació), simplement farem un breu resum del que vam fer. Vam fer un total de 4 pilars de 4, duts a terme en diferents punts i moments de la cercavila. D’altra banda, vam descarregar un 3 de 6 a la Plaça Major. Enguany vam protagonitzar una innovació, l’anomenat pilar VIP (Very Important Plaestanyí). Aquest pilar consisteix en que cada any, durant la cercavila, realitzarem un pd3, una persona del tronc serà alguna persona reconeguda del Pla de l’Estany. Aquest any vam tenir el plaer de comptar amb la col·laboració de l’actor David Marcé. Per acabar, vam dur a terme el moment més esperat dels Esperxats durant la cercavila, el pd4 al balcó, on tots els membres del tronc pugen al balcó de l’ajuntament. Encara no vam quedar prou farts de fer castells i vam fer un pd4 al concert de Germà Negre.

Un cop dit això, ens centrarem en la tradicional actuació de barraques. L’actuació la vam iniciar amb la ja consolidada apartada de banderoles. Si algú ens ha vist, segur que pensa que som uns exagerats i que les traiem per fer postureig. La veritat és que tothom sap que és així, els castells ja ens hi cabrien però així sembla que fem castells més alts i ens puja l’autoestima. A sobre, en comptes de fer un pilar per apartar-les, no se’ns acudeix res més que fer-ho amb un escala, terrible, ho sabem. L’actuació comptava amb 4 colles: Castellers de les Gavarres, Vailets de l’Empordà, els Xerrics d’Olot i els Esperxats de l’Estany. Si algú està dubtant si està llegint la crònica de Llagostera no pateixi que ho està fent bé i llegeix la que toca, però curiosament hem actuat dues setmanes seguides amb Vailets i amb Gavarres.

Començarem pels Castellers de les Gavarres. Comptaven amb alguns efectius més que durant la Fira del Bolet i per aquest motiu es van poder plantejar 3 castells de 6. Van començar la diada amb un pilar de 4. En la primera de les rondes de castells van descarregar un 4 de6, bastant parat ( o el que estava parat era el de Llagostera? la vida del cronista que no porta les cròniques al dia, és molt complicada..) . En segona ronda, es plantejaven l’objectiu de la diada, tornar a descarregar el 4 de 6 amb agulla. El castell no va mostrar gaires complicacions i es va descarregar amb solvència. En tercera ronda, van descarregar el 3 de 6. Es van acomiadar de la plaça amb un pilar de 4.

Els Vailets de l’Empordà es plantejaven la mateixa actuació que havien descarregat la setmana anterior a la Fira del bolet. Van començar la diada amb un bonic pilar de 4. Van iniciar l’actuació descarregant un parat 3 de 6 amb agulla. Van continuar l’actuació descarregant un 3 de 6. Per tancar les rondes de castells van descarregant una torre de 6. Van cloure la diada amb dos pilars de 4 simultanis.

Els Xerrics d’Olot venien a Banyoles condicionats per el doblet d’actuacions del cap de setmana. El dia anterior havien celebrat la seva diada fet que els va complicar poder arrossegar un nombre  elevat de camises. Van iniciar l’actuació descarregant un pilar de 4. En primera ronda van descarregar un tranquil 3 de 6 amb agulla. En segona  ronda, van descarregar una solvent i bonica torre de sis. En tercera ronda, van descarregar un 3 de 6 molt lleuger que van poder descarregar sense masses problemes. En ronda de pilars, ens van regalar el seu pd5, a aquest pilar li podria passar un camió per sobre i es quedaria dret, no en tenim cap dubte. Com el saben dominar!!

Els Esperxats de l’Estany vam començar la diada descarregant el Pilar de 4 caminant. Ho heu llegit bé, a la mateixa frase hi posa Esperxats i pilar de 4 caminant. Després de 3 anys hem aconseguit revalidar-lo, ara bé, no sense treballar-lo. Just al moment de girar-lo, el castell va patir no forta sotragada enrere que es va poder parar i així vam tornar a conquistar aquest castell!!

Pilar de 4 caminant descarregat (no era de 3, no hem trobat cap foto del pilar sencer)

En la primera de les rondes de castells vam descarregar el 3 de 7. El castell es va mostrar tremolós al llarg de l’execució, però vam demostrar que el sabem fer i de sobres, i si s’ha de treballar es treballa!

Tres de set descarregat per part dels Esperxats de l’Estany

En segona ronda, vam tornar a portar a plaça el 4 de 7. Fet que no succeïa des del passat mes de maig, en el marc de la nostra diada. El castell es va mostrar ferm i controlat durant tota l’execució i es va descarregar sense problemes.

Quatre de set descarregat dels Esperxats de l’Estany

Vam iniciar la tercera ronda duent a terme mig peu desmuntat de 7 de 6 (només van pujar els segons del 4), visca!! Ja era hora que desmuntéssim alguna peu (imagineu-vos com estem que amb mig peu desmuntat ens conformem). Després el vam tornar a muntar i el vam descarregar amb una solvència i unes mides increïbles.

Set de sis descarregat per part dels Esperxats de l’Estany

En ronda de pilars vam dur a terme 4 pilars de 4, 1 dels quals va quedar en intent desmuntat i la resta descarregats. Just després vam descarregar 4 pilars de 4 de canalla.

Tres pilars de quatre descarregats i un intent desmuntat de pilar de 4

 Quatre pilars de 3 de canalla descarregats

Amb l’id de pilar de 4 i el mig peu desmuntat, podem dir que ens vam “desmelenar” en aquesta actuació, sort que hi ha persones de la colla que encara tenen un xic d’empatia amb el cronista, gràcies!!

Un any mes barraques ha estat plaça castellera i de quina manera! Moltes gràcies a totes les colles per venir!