La pràctica castellera és una activitat física i com en totes hi ha un risc de patir lesions. Per això la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) no deixa de treballar en la prevenció a l’hora d’aixecar les construccions. L’exemple més clar és el casc de la canalla, actualment costa imaginar que no fa gaire anys la canalla pujava als castells sense casc.
A continuació us facilitem recursos informatius per a prevenir lesions durant la realització dels castells.
Manual Fem Pinya!
La CCCC, ha dissenyat un fulletó per recordar i insistir en la prevenció de lesions a nivell de pinya.
“Aquest petit manual pretén, doncs, donar la informació bàsica a tenir en compte per tal de poder fer les pinyes més efectives i segures. Està pensat tant per als castellers nous com per als veterans. Als primers els ajudarà a treballar, des del primer dia, en les condicions d’eficàcia i seguretat màxima per a ells i la resta de companys. Als segons, els recordarà aspectes que ja coneixen però els informarà d’aquells aspectes que, a partir dels estudis que de mica en mica es van fent sobre la seguretat als castells, s’han anat incorporant com a nous.” (Font CCCC)
Us recomanem la lectura del document mitjançant el següent enllaç: Fem Pinya!
I si us fa mandra llegir, també us podeu mirar el vídeo que ha publicat la coordinadora, dona la mateixa informació però de forma més entretinguda i amb alguna cara coneguda. En paraules de la coordinadora: “‘Fem pinya’ és un audiovisual que recull els principals consells de seguretat per a poder participar en la pinya d’un castell minimitzant el risc de lesió. El vídeo, basat el el fulletó del mateix nom, ha estat editat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.”
QuèQuiCom: Castellers, pinya, força i manilles
El programa de divulgació científica de Televisió de Catalunya va dedicar un programa als Castells. Aquest programa és una explicació molt clara del perquè de les eines de prevenció, com el perquè de l’ús de la faixa, la correcta col·locació dels peus per la gent de tronc… amb explicacions i demostracions científiques i molt entretingudes.
“Els castellers fan servir la força amb saviesa per aixecar construccions humanes que poden arribar a ser de 800 participants i de 10 metres d’alçada. Han passat de guiar-se intuïtivament a aplicar una tècnica depurada que inclou coneixements de física, arquitectura, biomecànica, fisiologia i psicologia, que ara s’apliquen per millorar el rendiment i la seguretat del món casteller. “Quèquicom” analitza molts d’aquests principis ajudat per Jaume Rosset, director mèdic de la coordinadora de colles castelleres i membre dels Minyons de Terrassa.” (Font: TVC)
http://www.youtube.com/watch?v=R2Y4F76IzME