'Thumbnail', 'size' => 'single-thumbnail', 'link_to_post' => false, 'image_class' => 'featured', 'attachment' => false ) ); ?>

LA CRÒNICA – Actuació a la Plantada de l’Arbre de Maig a Cornellà del Terri

El dilluns de Pasqua, en aquest cas el 2 d’abril, és el dia en què moltes famílies es reuneixen a casa i es mengen la mona de Pasqua. A Cornellà del terri però, a part d’aquest acte se’n fa un altre que des de fa molts anys ha esdevingut importantíssim, tant que fins hi tot ha estat declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. Estem parlant de la plantada de l’arbre de maig i el tradicional ball del Cornut.

Els Esperxats de l’estany vam estar convocats per segona vegada a la nostra història dins els actes que engloben la festa major de Cornellà del Terri. Fa dos anys havíem actuat a la mateixa plaça el diumenge previ a la plantada de l’arbre. Aquest diumenge vam poder comprovar que es tracta d’una festa molt important i amb molts de seguidors, però hi ha algunes coses que no vam acabar d’entendre. Pels qui no ho hàgiu vist mai, heu de saber que la cerimònia comença als voltants de les 12 quan els vilatans van a buscar l’arbre al bosc i no tornen fins als voltants de la 1. Aquest és l’espai temporal que disposàvem per a realtizar la nostra actuació castellera. I es veu que fins l’any passat la gent s’esperava a la plaça tota l’estona i encara que sembli mentida no s’han endut mai ningú rostit pel sol! Total, que heu pogut arribar a la conclusió i si no us ho expliquem nosaltres, en aquesta actuació vam ser uns autèntics “conillets d’índies”. Perquè per primera vegada a la nostra història començàvem una actuació sense saber quantes rondes podríem fer. L’actuació iniciava quan s’anava a buscar l’arbre i s’acabava quan l’arbre tornés a estar a la plaça. Per tant la pregunta és fàcil: Quants castells i quants pilars es poden realitzar durant la cerca de l’arbre de Maig de Cornellà del Terri? Si llegiu la crònica obtindreu la resposta!

L’actuació va començar puntual just després de la sortida en busca de l’arbre de Maig. Quan ens van convidar a l’actuació ens van explicar la tradició que engloba aquest dia i el simbolisme de tots els actes que en formen part. És per això que al tractar-se d’una actuació dins el marc de la plantada de l’arbre de maig, un acte tan important per el municipi de Cornellà, ens van demanar que durant l’actuació nosaltres també havíem de plantar alguna cosa. Per aquest motiu, durant molts dies vam estar pensant què carai podíem plantar. A més, heu de saber que la plaça està feta de formigó i això dificulta la plantada d’objectes literals. Quan ja ens pensàvem que no aconseguiríem plantar-hi res, el cap de colla ens va demostrar que feia dies que la tècnica tenia molt clar què era el que podíem plantar en aquella plaça. I ens ho va explicar abans de començar. Volíem plantar 3 castells de 6 en solitari per primer cop a la història, i ho volíem fer a la plaça del maig.

41254250291_0c8eb04709_z

Pilar de quadre d’entrada a plaça descarregat

Vam posar els fonaments  de la nostra particular plantada amb un bonic i solvent pilar de quatre descarregat. Ja en primera ronda, vam descarregar un paradet 3 de 6.

41254232901_e43f7fc2c5_z

Tres de sis descarregat

Cal remarcar que era un castell lleuger i esperem veure’l aviat a plaça amb un pis més! En segona ronda, volíem posar la llavor més especial que volíem regalar a les terres de Cornellà. Ens disposàvem a descarregar per primer cop en solitari la torre de sis. El castell va pujar tremoladís però segur, i es va poder coronar amb tranquilitat. A la sortida d’enxaneta i sobretot a la sortida d’acotxadora es van produir algunes sotragades que van fer lluïr a la pinya i al tronc del castell demostrant que la colla domina aquesta estructura.

26381608727_6e20b79fe2_z(1)

Primera torre de sis descarregada en solitari

En tercera ronda s’havia de rematar la feina i havíem de tapar la llavor que havíem posat a la segona ronda. El castell escollit per fer-ho va ser el 3 de 6 amb agulla. El castell va pujar una mica deformat al pis de terces i amb un pom tancat. La pinya el va haver de treballar una mica més del compte, però es va descarregar amb comoditat i vam descarregar el nostre segon 3 de 6 amb agulla en solitari de la història.

39444937530_4e12f493de_z

Segon tres de sis amb agulla en solitari descarregat de la nostra història

I ara què? Algu s’està preguntant si l’arbre ja estava arribant i ja ens vam disposar a acabar a l’actuació? Doncs, després del castell vam descarregar un pilar de quatre.

40539694324_26d9dc61af_z

Un dels dos pilars de quatre que vam descarregar al final de l’actuació

Però no l’últim, la veritat és que l’arribada de l’arbre es va fer pregar i vam descarregar a posteriori un 3 de 5 per sota! L’únic que podem dir d’aquest castell és un pis més, siusplau! I ara si, l’arribada de l’arbre era imminent i vam despedir-nos de la plaça descarregant un pilar de quatre! Per cert, un cop més, cap peu desmuntat!

Un plaer poder realitzar aquesta particular fita en un indret tan bonic i que ens dóna tantes alegries com Cornellà, a més de poder-ho fer dins d’uns actes tan especials com ho són la plantada de l’arbre i el ball del Cornut. L’únic que podem dir és que podem considerar des del passat dilluns que pels esperxats, CORNELLÀ ÉS TALISMÀ!