'Thumbnail', 'size' => 'single-thumbnail', 'link_to_post' => false, 'image_class' => 'featured', 'attachment' => false ) ); ?>

LA CRÒNICA – V Diada del Bateig

El dissabte 13 de Maig va arribar un dia assenyalat des de cada inici de temporada al calendari Esperxat. És la nostra gran diada de la primera part de la temporada i una de les més importants de la temporada. Vam convidar dues colles grans com són els Marrecs de Salt i els Xiquets de Reus perquè la gent pogués dir “Quina Diada!!!”, però les coses van començar a torçar-se des de bon principi, molts dies abans de començar la diada, i la nostra expressió era més aviat “Quina Liada…!”. Com sabeu, normalment actuem el cap de setmana de la Festa Major de Porqueres, però aquest any vam posar la diada el cap de setmana anterior sense saber-ho… Quina liada…. Des d’aquí demanem disculpes per l’error a la gent de Porqueres, i esperem esmenar-ho l’any que ve amb una diada tan o més bona que la que vam fer. Perquè sí, Esperxats, vam fer una grandíssima diada! Però comencem amb els convidats de luxe:

Els nostres padrins, els Marrecs, tenien una diada importantíssima l’endemà, Temps de Flors, i la prudència va ser un distintiu de la seva actuació. Però això no resta mèrits a una actuació molt solvent que demostra la gran temporada que estan cuinant per Salt. Van començar amb dos pilars de quatre, i en primera ronda van fer un 5 de 7. Un castell que va demostrar fermesa en tot moment, confirmant que els assajos de 5 de 8 van per bon camí i que ben aviat podran portar la catedral a plaça. En segona ronda, van fer un bon 4 de 7 amb agulla i després un 4 de 7. Per acabar, ens van ensenyar un cop més que tenen un pilar de 5 que fa molt de goig.

Als Marrecs, aquest cop només els podem posar un però! Més de dues-centes persones sopant a Can Carreres i només van ser dos valents que es van quedar! Sabem que teníeu una actuació important l’endemà, però no volem que us feu vells massa aviat, us volem joves d’esperit i us volem amb nosaltres per gaudir una mica de la festa!

Els Xiquets de Reus era el primer cop que venien cap a terres del Pla de l’Estany a actuar. Ells, l’endemà també compartien plaça amb Marrecs a Temps de Flors, i per tant també es van pensar molt bé quins castells feien dissabte i quins diumenge. Van començar amb un pilar de quatre i amb el 5 de 7, de la mateixa manera que els Marrecs. També va ser un 5 molt xulo i amb perspectives de poder-lo enfilar un pis més ben aviat. A la segona ronda, un dels grans moments de la diada. Els Xiquets van fer que Porqueres sigui plaça de 8 amb un 3 de 8! De fet, només s’havien fet dos castells de 8 a la comarca, els dos per barraques i els dos de Marrecs: el 4d8 el 2013 i el 3d8 el 2014. El 3 dels de Reus va ser un pel remenadet, però el van saber controlar bé i el van descarregar. Van acabar les rondes de castells amb el 4 de 7, un castell que no va tenir massa història. Després d’això, segurament el moment que ens va impactar més de la diada. Xiquets va anunciar el pilar de 6! Es va fer un silenci d’aquells que només es fa a les grans places castelleres, i el pilar va anar enfilant amunt. Amb l’entrada de l’enxaneta l’espadat va començar a tremolar un punt, i a la sortida va tenir una brandada accentuada. Però es nota l’ofici de la gent de Reus, i van aconseguir descarregar el primer pilar de sis al Pla de l’Estany. Sensacional! Van tancar la diada amb 3 pilars de 4.

En aquest cas, el seu nivell de gresca i xerinola no va passar per alt a ningú. Es nota que això també ho treballen a assaig. Ens va encantar compartir la nit amb vosaltres, però diuen les males llengües que la factura del dia següent va ser d’aquelles que es recordaran… Però no patiu, tenim la solució! L’any que ve us ensenyem els passos de la fusió d’en Son Goku (un il·lustre Esperxat que últimament no passa gaire pel local) i us podreu fusionar amb Marrecs i crear l’equilibri perfecte!

I enmig d’aquests grans castells, els Esperxats no ens vam arronsar i vam fer la millor diada de la nostra història! Després d’entregar un bon grapat de camises noves, vam començar amb 3 pilars de quatre molt ferms que ens van servir per treure nervis.

34730806936_60fdd655ce_o

3 Pd4 Esperxats

A la primera ronda el nostre gran repte del dia. Estrena d’un castell inèdit per nosaltres i molt simbòlic: El 7 de 6. Molt simbòlic pel que suposa, un castell molt ample amb una pinya molt gran, vol dir molta gent als assajos per preparar-lo, i molta gent a plaça per tancar la pinya. I ens en vam sortir! Amb una pinya tancada al límit (amb un Xiquet que a vegades porta la blauverda a sota la marró tocant castell) però ferma, i un tronc segur, i una canalla convençuda i decidida, vam fer el nostre primer 7 de 6 i ben bonic! Feia dies que no celebràvem tan un castell, i ens ho mereixíem!

33962022133_684b55cac8_o

Un castell més ample que alt, el nostre primer 7d6

En segona ronda vam fer el primer 3 de 6 aixecat per sota de la temporada. Va ser una mica de nyigui-nyogui, ja ens ho sabem que aquest castell és una mica com un flam, però tot i això vam saber treballar bé les aixecades i el vam parar una mica (tot i que va quedar amb una forma lletjota) per la travessada. Segon castell al sac!

33928740744_ba3ed2e427_o

El pom del 3d6ps, apunt de ser enlairat

Per acabar les rondes de castells vam fer el 5 de 6, el tercer de l’any! L’any passat en vam fer 6 i aquest any anem per bon camí. Recordem que no és un castell gens fàcil i que comporta mobilitzar un bon gruix de camises. El castell va ser semblant als altres dos d’aquest any. Sense fer patir en excés, però amb un punt de tremolí tota l’estona. No va passar d’això i vam poder celebrar el tercer castell com tocava. Estàvem fent una gran diada.

34730344186_924ef8639a_o

3r 5d6 de la temporada

En el moment de màxima eufòria, és complicat tenir el cap fred, però és el que sol passar quan portes una molt bona diada i la vols arrodonir amb el pilar. Toca atenció i concentració per part de tothom. I la veritat és que aquest pilar ens està donant moltes alegries aquest any i més que ens en donarà! Una execució magnífica (malgrat la cara del segon, que pot fer despistar a més d’un i fer-lo pensar que la cosa es complica) i el resultat esperat: el segon pilar de cinc descarregat del que portem d’any.

33928368404_29f6b0ceb4_o

L’aleta del Pd5 dels Esperxats de l’Estany

I atenció: Acabàvem de fer la millor diada de la nostra història. Per arrodonir-ho tot plegat vam fer 3 pilars de 4, com a l’inici, però aquesta vegada amb un pilar “enfadat”, que va decidir posar-se una mica d’esquena als altres dos.

33928333794_115c32d25f_o

2 pd4 i 1 pd4e (enfadat)

I per rematar-ho, 4 pilars de 3 de canalla, amb alguna estrena i amb aquells somriures que tant ens agraden.

34770165225_64fedbfc95_o

4 Pd3 amb algunes estrenes